FÖR BRA SAMTAL 

SE FILMEN ”JOHN HRON”

”John Hron” är den sanna historien om den 14-årige killen som gav sitt liv för att rädda sin kompis från extremister år 1995 i Kode, Kungälv.

De flesta av oss kommer nog ihåg “John Hron” då händelsen blev mycket uppmärksammad i media och Johns föräldrar gjorde över 1000 föreläsningar mestadels i landets skolor. Men dagens ungdomar känner inte till historien, av den anledningen har det nu gjorts en film om händelsen. Historien om John Hron är lika aktuell idag som 1995 då vi nu står inför samma utmaningar kring invandring och främlingsfientlighet och ämnet diskuteras flitigt i media.

Berätta för era kollegor, arbetslag och hemma. Det finns även ett diskussionsmaterial framtaget av fyra lärare från gymnasiet och högstadiet. Materialet är anpassat för skolor och berör temat mobbning, utanförskap och extremism.
DISKUSSIONSMATERIAL ATT LADDA NER

FILMVISNING PÅ BIO
Kontaktar oss samt valfri biograf för att boka slutna visningar på tex. skoltid. För slutna visningar gäller ingen regel om åldersgräns. Det blir på samma sätt som på TV. Filmen är också mindre våldsam än tex. ”Ondskan” som fick 11 årsgräns. Filmen ”John Hron” passar även den bra från 11år.

Biografen behöver inte redan ha filmen på repertoaren utan kan ta in den och enkelt boka sluten visning på skoltid. Priserna kan variera lite mellan olika biografers lokalhyra. Filmen är 2 timmar. Hör av er för exakt pris. 

FILMVISNING VIA LÄNK
Kontakta oss för att få filmen via länk. Det är ett passande och billigare alternativ för tex.mindre grupper, flera visningar eller för skolor på orter utan biograf.

FÖRELÄSNING OM MOBBNING OCH RASISM
Kontakta oss för att beställa föreläsning om mobbning och rasism. Föreläsningen är passande för tex. Lärarnas studiedag eller för skolans elever. Föreläsningen berör grupptryck, konformitet, mobbning och rasism. Med bild och video-exempel från psykologiska expriment som förklarar varför vi människor agerar som vi gör i grupp. Föreläsningen är fristående från filmvisningen och hålls av filmens regissör Jon Pettersson.
Längd: 1 timme.
Pris: 7500 kr ex moms.

FILMEN ÄR TILLGÄNGLIG FÖR DE SOM VILL HA SYNTOLKNING
Syntolkning fungerar på det viset att man via sin telefon hör filmen berättas i sina hörlurar utan att det stör visningen. Tekniken hör vart i filmen man är och anpassar själv berättarrösten till rätt plats i filmen. Den som vill ta del av syntolkningsspåret behöver först ladda hem en av syntolkningsapparna.
Movie talk funkar för Iphone
Voice vision funkar för Android och Iphone
Därefter söker man på filmen och laddar ner ljudspåret med syntolkning. 

I voice vision finns ljudpaketet i två olika hastigheter. En som passar för bio och en för dvd (eller visning via länk).
I movie talk går det att hitta ljudpaketet för bio. Den som vill ha dvd syntolkad via Movie talk hämtar hem ljudpaketet här:
movietalk://download?guid=2ce58e87-6afb-4d76-8542-96ec71f85a52

Synsymbol


För att se filmen John Hron kontakta:

Glimmer Film Distribution
0709859928
info@glimmerfilm.com

Nämn när och var ni vill se filmen, samt fakturauppgifter.


Trailer på youtube, sök på John Hron trailer

https://www.youtube.com/watch?v=bPGp9X1vsMM

LADDA DENNA INFORMATIONEN SOM PDF OCH DELA MED KOLLEGOR:
OM JOHN HRON SKOLVISNING.pdf
DISKUSSIONSMATERIAL ATT LADDA NER


PASSANDE FRÅN 11ÅR
Då censur är en fara för demokratin återfinns inte censur på någon annan konstform eller medie. Anledningen till att det finns en censur på film har att göra med att folk hade svårt att skilja på verkligheten och det dem såg på bioduken när filmen var ny. Filmen visade ett tåg som åkte med snabb fart mot kameran och publiken blev då livrädd eftersom de trodde att de skulle bli påkörda. Tyvärr finns det en tradition av censur just när det kommer till film på bio. Men som tur är så gäller inte dessa regler vid sluten visning det blir på samma sätt som på TV och sunt förnuft kan användas som vid andra sammanhang. En skräckfilm hade tex. inte varit passande för elever på lågstadiet men filmen John Hron är till övervägande del en ljus och somrig film med fokus på vänskap, kärlek och civilkurage. Filmen är också mindre våldsam än tex. ”Ondskan” som fick 11 årsgräns. Vi har dolt alla slag och sparkar med kameravinklar eller filmat det på avstånd. Det enda blod man ser i filmen är näsblod. Själva mordet ser man inte ens. Filmen ”John Hron” passar bra från 11år vid sluten visning.

För övrigt så anser Statens medieråd själva att det inte ska finnas någon 15 årsgräns.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22743601.ab

 

JOHN HRON - BOKA VISNING


NEDAN ÄR KOMMENTAR EFTER SLUTEN VISNING AV FILMEN ”JOHN HRON”

Hej!
Vilken bra film, det blev en super kväll, med jättebra diskussioner och tankar efteråt. 
Vi går vidare till Barn och elev ombudsman och se om vi kan göra flera privata visningar där vi kan bjuda in skolorna och andra fritidsgårdarna.  

Tack för att ni har gjort filmen!

pangea
Hälsningar,
Michelle Miller
Pangea- Norrköpings Kommun


 KOMMENTAR EFTER FILMEN ”JOHN HRON”
"Hejsan! Allting fungerade ypperligt. Tack för all hjälp. Eleverna tyckte att det var en jättebra film och att det var intressant att få lära känna människan John Hron, inte bara offret. 
Det kan mycket väl hända att vi kommer att använda filmen igen. Jag kommer höra av mig när det blir aktuellt. Än en gång: Tack för hjälpen!"
Mathias Ewaldsson
TOLLERANSPROJEKTET BORLÄNGE

 
KOMMENTAR EFTER FILMEN ”JOHN HRON”

Filmen om John Hron har fått Alingsås elever på Alströmergymnasiets el- och energiprogram att skriva ner sina tankar om mobbning. Den här veckan publicerar Alingsås tidningen några av texterna.
”Jag har sett filmen John Hron med klassen och det kan ha varit den mest intressantaste filmen jag har sett, men samtidigt väldigt plågande. Denna filmen handlar om en 14-årig kille som bodde utanför Göteborg. Som blev mördad av nynazister. Jag blev djupt påverkad av filmen på ett känslomässigt sätt, mina känslor rusade genom mig och det var alla möjliga känslor, till exempel frustration och ilska. För man kan egentligen inte tro att någon kan göra något så hemskt…”

– Man ska alltid stå upp för personer som blir mobbade, säger Zecir Zeciri.

Eleverna berördes starkt av filmen och tycker att den gav dem en tankeställare.

– Att det kunde gå så långt, säger Kristina Svensson.

De vet om att mobbning fortfarande existerar men har själva inte varit i närheten av något liknande som i filmen.

– Inte så grovt, säger Marcus Johansson.

– Väldigt mycket mobbning nu händer på nätet. Folk vågar mera där. Det är mer psykisk mobbning, säger Kristina Svensson.

– Ja, jag har sett att man kan frysa ut någon och säga taskiga saker, säger Zecir Zeciri.

El- och energieleverna har böcker som de skriver av sig i under lektionerna i svenska. Deras svensklärare Jenny Tydén blev glad när hon läste vad de skrivit om filmen, om varför mobbning sker och hur man kan motverka det.

– Det är mycket empati och medmänsklighet, säger hon.

Det är mest killar i klassen och de bevisar att de också kan skriva om känslor.

– Ja, även de hårdaste killarna kan ta av sig masken och skriva vad de känner, säger Wictor Naess.

 

KOMMENTAR EFTER FILMEN ”JOHN HRON”

GULLMARSSKOLAN – HÖGSTADIET

En hel biosalong med niondeklassare satt knäpptysta och alldeles tagna av din film. Det ska bli så spännande att få höra hur diskussionerna gick efteråt, jag hör av mig så fort jag samlat in rapporterna.

Eva-Lotta Karlsson

 

Av 125 besvarade enkäter var det 120 elever som gav filmen positiv kritik och fem elever som gav den negativ. Här kommer några tankar från eleverna:

 

”Jag tycker filmen var otroligt stark, väldigt hemsk men ändå så viktig och med ett gott budskap. Alla blev väldigt berörda av filmen på ett sätt som jag aldrig upplevt förut. Och det kändes ännu mer när man fick känslan av film och bio på Folkan. Detta är verkligen något jag tycker man ska fortsätta med att visa för alla elever. Det skulle verkligen ge och har gett många elever på skolan en tankeställare.”

”Den var bra. Filmen gav ett ”dolt” budskap. Filmen var hemsk och samtidigt sjukt bra att man blir tårögd. Filmen fick mig att tänka på väldigt mycket tex om hur man kan hata någon så mycket att man dödar dom. Vissa är sjuka.”

”Jag tycker det var jättebra att vi fick se på den filmen. Man fick många tankar och man lärde sig mycket. Jag tycker att man bör visa den varje år.”

 

”Den var grymt bra, lätt den bästa filmen som var verklighetsbaserad jag sett. Tycker att man ska visa den för många fler – hela världen.”

 

”Jag tycker filmen var jättebra, men hemsk. Det är nog bra att ni visar den nästa år för man får verkligen en bild hur hemskt det är att vara nazist/mobbare och att man inte ska vara det.”

 

”Jag vill se den igen!”

 

”Jag tycker att filmen var väldigt bra då den väckte många tankar samt känslor. Den gav ett perspektiv på hur hatbrott, mobbing och nazism kunde se ut och vad det ibland leder till. Man förstod hur viktigt det är att man agerar i tid och står upp för sig själv samt andra. Att ta hjälp är också något man kan göra.”

 

”Riktigt bra och välgjord.”

 

”Den fick mig att tänka på hur hemskt mobbing är och hur långt det kan gå och att man måste sätta stopp för det.”

 

”Otroligt bra film. Jag är väldigt glad att vi fick chansen att få se den.”

 

”En fullpoängare.”

 

”Lärorik och man lär sig att mobbing kan leda till död.”

 

 ”Bra att få prata om alla tankar med andra.”

 

”Det var en värdefull lektion då man fick ventilera tankar och känslor. Att ta del av andras resonemang och diskussioner var nyttigt och intressant. Bra med snack efter en så känsloladdad film.”

 

”Det var bra diskussionsfrågor där man fick tänka och säga sina goda idéer.”

 

”Bra och viktigt ämne som man måste prata om.”

 

”Bra frågor, bra diskussion. Många tankar i huvudet om hur fel dom gjorde.”

 

”John Hron är viktig att ta upp, för att lärare och elever ska ha koll på en sådan person som Rambo.”

 

 

Hör av er vid frågor:
0709859928
mail_LITEN

 

JOHN_HRON_MINNESKONSERT

BILD FRÅN JOHN HRONS MINNESKONSERT.
Artister som medverkade var bla. Lill Lindfors, Tommy Nilsson och Timbuktu.

Strop Digital Studio logotyp Rockhouse logotyp Shock logotyp Glimmer Film logotyp
House of Ports logotyp Guldfynd logotyp Sound Set Music logotyp